Глобалната кампания Часът на Земята поставя фокус върху опазената природа – нашият основен съюзник

...
Глобалната кампания Часът на Земята поставя фокус върху опазената природа – нашият основен съюзник
Коментари Харесай

Часът на Земята 2020 поставя на фокус българските гори

Глобалната кампания Часът на Земята поставя фокус върху опазената природа – нашият главен съдружник против климатичната рецесия. Часът на Земята в България ще обърне внимание на грижата за горите, които имат основна роля в преодоляване на измененията в климата, като гълтам CO2 от атмосферата и го съхраняват в дърветата, растителността и почвата.

WWF България работи по Програма за възобновяване и запазване на горите, която си слага две основни цели до 2022 година: опазването на над един милион декара вековни гори и развъждането на половин милион млади дръвчета по крайбрежията на българските реки.

„ Часът на Земята 2020 започва като дарителска самодейност в помощ на грижата за горите и цели да притегли поддръжката на необятната общност и бизнеса. Мащабната и скоростна смяна, от която планетата ни се нуждае е допустима единствено в случай че всички ние работим дружно за бъдеще, в което да живеем в естетика с природата. “, разяснява Веселина Кавръкова, изпълнителен шеф на WWF България.

Глас за българските гори ще даде родният ни представител на Евровизия – Виктория Георгиева, която застава зад идеята в ролята на водещ дипломат на WWF. Всеки може да се причисли към нея, като изпрати SMS с текст DMS GORA на 17 777 или посети wwf.bg/gora. Инициативата поддържат още Теодосий Спасов, Максим Ешкенази, Драго Симеонов, Калин Врачански, Прея, Весела Бонева, Анжела Недялкова, Деян и Дарин Ангелови, Теодор Ушев, Hayes & Y и RDMK. Посланици на Часа на Земята 2020 от страна на бизнеса са Playtech и iCard - цифровият портфейл, който разрешава да направиш подаяние към WWF с един клик и без такса.

Само през последните 4 години WWF България изследва повече от 300 000 ха горски територии в региони със остарели гори като Източни и Западните Родопи, Стара планина и Средна гора. През 2016 година с помощта на дългогодишната работа и съдействието сред WWF, лесовъди, учени, Изпълнителна организация по горите и партньорски организации, Министерството на земеделието, храните и горите публично разгласи 109 000 ха остарели гори предпазени от изсичане.

WWF възвърне над 400 дка гори в две предпазени зони от Натура 2000: по поречието на р. Дунав и по поречието на р. Марица. В момента екипът на организацията концентрира напъните си в основаването на нова крайречна гора наоколо до Стамболийски.
 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР